Hanskat ei tipahda, periks ei anneta

Pari vuotta sitten ryhdyin yrittäjäksi tietäen, että matka ei tule olemaan helppo. Ensimmäiset kaksi toimintavuotta ehtivät ajoittain antaa viitteitä tien kivikkoisuudesta. Kolmas vuosi, tämä, jota nyt elämme, alkoi kuitenkin jo oikein lupaavasti. Tammi- ja helmikuu olivat jo todella vilkkaita. Vaikutti siltä, että kova työ oman toiminnan tunnetuksi tekemisen eteen alkoi vähitellen tuottaa tulosta.

Sitten tuli maaliskuu ja päivä päivältä lähenevä tuntematon uhka, joka lopulta  pysäytti lähes koko maailmantalouden. Valokuvaajana se tarkoitti kuvauskalenterin tyhjenemistä ja jännittämistä erityisesti kesän hääsesongin suhteen.

Pakko on paras muusa

Olen aina kokenut toimivani tehokkaimmillani vaikeissa tilanteissa kiireen tai muun paineen alla. Pakko on paras muusa, kuten sanotaan. Koska työt tuntuivat loppuvan kuin seinään, päätin käyttää tilanteen sekä omaksi, että toivottavasti erityisesti asiakkaideni hyödyksi panostamalla yritykseni toiminnan ja prosessien kehittämiseen tullakseni entistä vahvempana takaisin tilanteen normalisoituessa.

Aloin jo ennen koronakriisin eskaloitumista suunnittelemaan erityisesti yrityskuvauspalveluideni tuotteistamisia selkeämmiksi ja ennen kaikkea helpommin ostettaviksi kokonaisuuksiksi. Tavoitteenani oli luoda sellaiset paketit, että pystyn saamaani niiden perusversioihin myös hinnat selkeästi esille. Näin varsinkaan yrityspuolen kuvauspalveluissa harvoin on.

Myös asiakkaiden kuvavalintoihin, sekä kuvien myyntiin halusin toimivamman systeemin. Samoin nettisivut alkoivat tuntua uudistetuille paketeille vähän huonoilta.

Aika kehittää…

Koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen myötä kalenteristani siis vapautuikin vihdoin kunnolla kehittämisaikaa ja päätin tuotteistettavien valokuvauspakettieni ympärille rakentaa kokonaan uudet nettisivut, jotka palvelevat paremmin asiakkaitani: ei enää kuvat yhtäällä, hinnat ja suppeasti esitetyt palvelusisällöt toisaalta, vaan selkeät palvelukuvaukset, aiheeseen liittyvät kuvagalleriat ja informaatiot, sekä kuvauspakettien ja mahdollisten lisäpalveluiden hinnat samalla palvelusivulla.

Mutta koko kehittämisajatuksen taustalla piili se kaikkein ”suurin ja kaunein” idea: oman kuvatilausjärjstelmän kehittäminen asiakkaideni kuvavalintoja ja kuvatilauksia varten. Maaliskuun puolivälin ja toukokuun lopun välillä sainkin tyhjentyneestä kalenterista huolimatta tehdä tavallistakin enemmän töitä näiden kehittämistoimieni parissa.

Vaikka tilanne näyttikin taloudellisesti varsin uhkaavalta, halusin kuitenkin oman toimintani mittakaavassa näinkin laajan kehittämisprojektin yhteydessä vielä toteuttaa suunnitelmani yritysvastuuni kantamisesta tekemällä toiminnastani täysin hiilineutraalia. Tähän valitsin yhteistyökumppanikseni Puuni Oy:n, jonka hiilinielujen kautta toiminnastani syntyvät hiilidioksidipäästöt on nyt kompensoitu.

Sertifikaatti hiilineutraaleista valokuvauspalveluista

Kuvavuorinen on nyt hiilineutraali

…ja aika toteuttaa

Kuvatilausjärjestelmän kehittämisen tueksi sain konsultointiapua Nuotio Digitalin Minna Miettuselta, joka keskusteluidemme pohjalta laati suunnitelman jonka pohjalta kuvatilausjärjestelmäni pääsin toteuttamaan. Nettisivujen ja palveluiden, sekä kuvatilausjärjestelmän osalta työ on hienosäätöjä vaille valmis. Myöhemmin kesän tai syksyn aikana on tarkoitus avata vielä erillinen verkkokauppa mm. omista valokuvistani tehtyjen tuotteiden myyntiä varten.

Hahmottelin ja muokkasin käytännössä koko yritystoimintani uuteen uskoon. Lisäksi tein kolmiportaisen viisivuotissuunnitelman, jonka mukaan pyrin toimintaani edelleen kehittämään. Olen tällä hetkellä hyvin lähellä tuon ensimmäisen portaan valmistumista. Se vaatii verkkokaupan lisäksi vielä investointia omaan valokuvatulostuslaitteiston hankintaan ja käyttöönottoon. Kun olen hionut kuvaus- ja editointityyliäni oman näköisekseni, haluan varmistua siitä, että kuvat vastaavat myös paperikuvina sitä omaa laatustandardiani, mitä haluan asiakkailleni kuvissani tuottaa.

Yksinyrittäjän helmasynti

Yksinyrittäjänä ihminen joutuu ajoittain varsin koville, sillä yrittäjä tosiaan vastaa itse käytännössä kaikesta. Tähän kun lisää halun tehdä itse mahdollisimman paljon – oli kyse sitten oppimisen halusta tai taloudellisista resursseista oltanee lähellä yksinyrittäjien helmasyntien ydintä. Minä halusin toteuttaa tämän projektin itse niin pitkälle kuin oma osaamiseni riittää ja mielellään vähän ylikin, sillä sehän tarkoittaa, että joudun oppimaan jotain uutta omaan yritystoimintaani liittyvää. ”Päivä jona opin uutta on hyvä päivä” on varmaankin yksi eniten toistamistani lauseista koskien omaa toimintafilosofiaani…

Rehellisesti on kuitenkin myönnettävä, että joinain päivinä tämän projektin aikana olen ollut todella väsynyt. Yhdessä välissä päätin torstaina pitäväni koko viikonlopun täysin vapaata kaikesta työnteosta. Tuo ”viikonloppuvapaa” kesti lähes koko seuraavan viikon. Pahimmillaan ajatus töiden jatkamisesta aiheutti fyysistä pahoinvointia. Ennen tuota jaksoa ja sen jälkeen olen kuitenkin ollut täynnä uusien ideoideni tuomaa virtaa ja vienyt eteenpäin niitä kehittämistoimia, joita kykenen itse toteuttamaan ja etsinyt ratkaisumalleja niille, joihin omat resurssini eivät riitä.

Nyt töiden tulokset ovat kuitenkin vihdoin yleisölle näkyviltä osin kaikkien nähtävillä ja tunnen suurta ylpeyttä saadessani esitellä Kuvavuorisen uudistetut nettisivut ja laadukkaat, hiilineutraalit palvelut. Olen täynnä virtaa palvelemaan asiakkaitani uusien palveluideni parissa!

Kesälämpöisin terveisin,

Jarno Vuorinen, valokuvaaja (VAT) ja yrittäjä, Kuvavuorinen

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

OTA SEURANTAAN

OTA SEURANTAAN