Yksinyrittäjäjyydestä

Joulukuussa sähköpostiini saapui miellyttävä ilmoitus:
 
Onneksi olkoon!
Sinut on valittu Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmään.
 
Siksi muutama sananen valokuvauksen sijaan yrittämisestä, johon liittyy myös oheinen VAT-opintojeni aikana kuvaamani kuva ”Yksinyrittäjän aamupalaveri”.
 
Valtaosa Suomen yrittäjistä on nimenomaan meitä yksinyrittäjiä. Silti aika usein eri yhteyksissä olen tuntenut, että aivan kuin yksinyrittäjiä ei laskettaisi yrittäjiksi laisinkaan. Tätä sivuten kirjoitin mm. koronakeväällä 2020 Oulun Yliopiston mikroyrittäjyyskeskus Microentren blogiin Lapin mikroyrittäjien kasvuverkoston vuorolla vieraskynäkirjoituksen.
 
Yksinyrittäminen on mahtava laji, ainakin silloin kun yrittäjyys perustuu omaan tahtoon tehdä juuri sellaista työtä, mikä tuo paitsi elannon, myös mieleistä sisältöä elämään. Valitettavasti yksinyrittäjissä on myös paljon sellaisia yrittäjiä, jotka ovat käytännössä pakotettuja yrittäjyyteen.
 
Oma yksinyrittäjyyteni menee tuohon ensiksi mainittuun kategoriaan. Olen ennen yrittäjäksi pääsyä vuosien ajan pohtinut, että mikä minun tuleva yrittäjänpolkuni olisi. En löytänyt sitä, vaan se lopulta löysi minut.

Yksinyrittäjän aamupalaveri (2018)

Minä,kuten moni muukin yksinyrittäjä sortuu jatkuvasti asiaan, mitä kutsun yksinyrittäjän helmasynniksi: yksin yrittämiseen. Yksin yrittäminen. Se on sitä, että yritetään kaikki asiat yritystoiminnassa tehdä itse. Siis nekin, jotka voisi ulkoistaa tai antaa oman verkostonsa hoidettavaksi.
 
Vaan ei. Viimeisten kahden vuoden aikana olen – sen lisäksi että olen lisäkouluttautunut ja yrittänyt kasvattaa toimintaani – tehnyt itse yritykselleni uudet nettisivut alusta loppuun, tuotteistanut itse kaikki palveluni, vienyt itse tositteet kirjanpito-ohjelmaan, tehnyt tarvittavat kirjaukset, sekä alv-ilmoitukset ja tilinpäätökset jne. Kuinka paljon helpommalla olisinkaan päässyt, jos edes joissain kohdin olisin luopunut helmasynnistäni!
 
Yksinyrittäjien yrityksissä on valtava työllistämispotentiaali, joko suoraan tai yrittäjien välisten verkostojen kautta. Mm. omissa tulevaisuudensuunnitelmissani siintää ajatus, että tietty osa tulevaa yritystoimintaani olisi sellaista, mikä toisi toimeksiantojen mukana työtä myös toisille yrittäjille. Tuo asia on vielä visioiden tasolla mielessäni ja vaatii vielä paljon toteutuakseen, mutta kerron sen tässä esimerkkinä siitä, että myös pienillä yksinyrittäjillä voi olla visioita joilla on työllistävä vaikutus myös muihin.
 
Siksi on tärkeää, että yksinyrittäjyys tunnistetaan myös valtiontasolla yrittämisen tasavertaisena muotona. Että yksinyrittäjällä on samat mahdollisuudet osallistua tai päästä osalliseksi sellaisiin kasvua ja kehittämistä edistäviin toimiin, joista meidät tunnutaan varsin usein rajattavan ulkopuolelle.
 
Jos edes 1% Suomen yksinyrittäjistä pystyisi palkkaamaan itselleen työntekijän, syntyisi tähän maahan heti lähes 2000 uutta työpaikkaa! Siksi haluan olla mukana antamassa oman panokseni suomalaisten yksinyrittäjien asioiden edistämiseksi.
 
Kiitollisena siitä että saan tehdä mitä rakastan,
 
Jarno Vuorinen
Yrittäjä
Valokuvaajamestari (MEAT) | European Photographer (EP)
Facebook
Twitter
LinkedIn

OTA SEURANTAAN

OTA SEURANTAAN